Verhalen

Prachtige oude rommel in Motormuseum Okkenbroek

Het enige stukje Amerikaanse motor dat ik in dit museum heb gezien, was een cylinder van een WL45, die dan ook nog wordt gebruikt om donaties in te doen voor arme Roemeense kindertjes! Toch is het voor jou, liefhebber van oud Amerikaans spul, de moeite waard om verder te lezen en een bezoekje te brengen aan dit museum!

Je zult er geen glimmende Harley's of Indians aantreffen, zelfs geen glimmende Eysinks, maar echte gebruikte Eysinks en andere interessante motoren! Ook leuke oude bromfietsen, zoals de voorloper van het bekende Eitje. Leuke fietsen die zo van de gebruikers die rond Okkenbroek hebben gewoond of nog wonen, in het museum zijn gezet.

Als je Okkenbroek binnen komt, vind je naast de kerk een oude smederij, een hoop rommel, oud ijzer, enz., zoals een oude antieke smederij eruit hoort te zien. Aan het hek hangt een bord Motormuseum. Het museum is in een oude schuur van de smederij. De gepensioneerde smit Hein wijst ons de weg. Even bukken, wat spullen uit het museum halen en buitenzetten, ziezo, we kunnen erin.
Van Hein en zijn vrouw Mariet kregen we een heuse rondleiding. Gezellige mensen. Op motorgebied kennen zij iedereen (en iedereen kent Hein en Mariet, denk ik dan). Mariet bood ons koffie aan, Hein pakte een stuk spaanplaat, of iets dergelijks, legde het op een roestig onderstel en de tafel was klaar. Een oude stoel die gebruikt is in een spuitcabine, waarop alle kleuren van de regenboog aanwezig waren en een gammele tuinstoel stonden rond 'de tafel', maar Hein haalde van het zoldertje in het museum twee nette schone stoeltjes tevoorschijn voor zijn twee bezoekers. De koffie kwam en er werd gezellig gepraat over motoren, motorraces, speedway, enz. Mariet met een handdoek over haar pas gewassen haar, heel ongedwongen, leuke gesprekken.
Dit zijn nou leuke contacten! Mensen met een hobby die ons aanspreekt, maar vooral de entourage rond die ouderwetse smederij, de twee mensen die er gewoon in horen, perfect!
Kom je in de buurt van Holten, Raalte, Lemelerveld, kijk dan even in Okkenbroek. Ook een mooie omgeving om je motor eens uit te laten. Ondanks het gemis van mooie Harley's en Indians, zeer de moeite waard.

Het museum heeft zelfs een folder, die hieronder is afgedrukt.

logo