Amerikaanse motoren

Thor (1902-1917)

De Aurora Automatic Machinery Company kwam in 1902 op de Amerikaanse motormarkt, als leverancier van Indian motorblokken. Toen dit contract in 1907 eindigde, kwam deze firma uit Illinois met een eigen motorfiets, de Thor. Ook bleven zij doorgaan met het leveren van motorblokken voor o.a. Reading-Standard, Manson en Racycle.thor
Thor kon op het race circuit niet meekomen met Indian en Harley-Davidson, maar toch behaalde het merk mooie successen.

De eerste Thor singles maakten gebruik van het Indian blok. In 1910 kwam de fabriek met zijn eigen motorblok. Een V-twin met mechanische inlaatkleppen. De volgende uitvoering werd vergroot tot 1190cc.
In 1914 had men de keus uit een enkele of 2-versnellings uitvoering of V-twins van 7 of 9 HP en een single van 4 of 5 HP.

In het laatste jaar 1917 bood Thor een 12 of 15 HP 3-versnellings V-twin aan, met of zonder elektrische verlichting. Verder zat in het programma een 6 HP 3-speed single en een 4 HP 2-speed Supersingle. De veren voor de inlaatkleppen waren nu in de kop weggewerkt en het voorwiel had een standaard.

Eind 1916 verkocht Aurora de gehele motor inventaris aan de Standard Salvage Company uit Detroit. Aurora concentreerde zich verder alleen op elektrische- en lucht- aangedreven gereedschappen.

thor

 

thor       thor