Amerikaanse motoren

Reading Standard (1903-1922)

De eerste Reading-Standards die gebouwd werden, waren in feite Indian replica's met een Thor mororblok. Maar al spoedig ging deze fabrikant in Pennsylvania over tot eigen modificaties. De motorfiets kreeg een spring voorvork en de tank verhuisde naar de bovendste framebuis.
De meest opmerkelijke verandering kwam in 1906, toen Reading-Standard als eerste in de USA met een zijklepper uitkwam. Deze 3 HP motor werd door Charles Gustafson ontwikkeld. Deze R-S (Reading-Standard) kreeg ook een nieuwe olietank net onder het zadel.reading standard

In 1908 werd de eerste R-S twin gebouwd. Deze F-head twin had 6 HP. Deze twin had aardig wat succes in de beginjaren 10, maar werd spoedig ingehaald door de grotere fabrikanten. Charles Gustafson die de top engeneer was, ging voor Indian werken.

Halverwege de jaren 10 werd de productie beperkt tot drie modellen, een twin met en een twin zonder elektrisch licht en een single. Deze waren alle zijkleppers en hadden 3-versnellings bakken. De twin had een vermogen van 12 en de single van 6 HP, bij cilinderinhouden van 1000cc en 557cc.

Begin jaren 20 werd de fabriek aan de Cleveland Motorcycle Manufacturing Company verkocht. De laatste R-S werd in 1924 gemaakt en had een 1180cc twin met een vermogen van 16 HP. Dit was geen partij voor de Indian en Harley big twins.

 

 

 

 

reading standard

reading standard    reading standard

reading standard    reading standard