Amerikaanse motoren

Marsh-Metz  (1903-1923)

De eerste motorfietsfabriek van Amerika, Waltham Manufacturing Company (WMC) werd opgericht in 1893 door Charles Herman Metz (1863-1937). De fabriek kwam voort uit de Waltham Watch Company, die in 1854 opgericht was door Aaron Dennison. WMC begon met de fabrikage van fietsen. In 1903 breidde Charles de productie uit met auto's en motorfietsen.

In 1893 verhuisde Metz naar Massachusetts, om racefietsen te ontwerpen voor de Union Cycle Club in Newton Highlands. Metz noemde zijn fietsen 'Orient racing bicycles'. Ook maakten zij 'pacer bicycles', tandems en 'safety bicycles'. Dit laatste ontwerp was een antwoord op dodelijke ongelukken tijdens een race in het Waltham Bicycle Park in 1894. Bij deze fietsen werd voor pedalen het linkse draad geintroduceerd, om te voorkomen dat zij tijdens het rijden losdraaiden (hier rustte patent op).

Metz was de eerste die in een advertentie van 1899 de term 'motor cycle' gebruikte. In 1900 produceerde Waltham Manufacturing als eerste massa fabrieksmotoren, de 'Orient Light Roadster' en de 'Orient-Aster', die afgekort de 'Orient Motorcycles' werden genoemd.

Het Orient-Aster motortje was een 138 cc single-cylinder van 1/2 PK. Deze motorfiets werd tot 1904 gebouwd. Beide Orient motortjes waren hoog in het frame gemonteerd. Tijdens het rijden kon de bestuurder eenvoudig de carburateur bijstellen.

Met het succes van de Metz motorfiets, ging Charles Metz een partnerschap aan met David Marsh. Marsh was al in 1905 begonnen met de Marsh Motorcycle Company in Brockton, Massachusetts. Het samengaan van Metz en Marsh resulteerde in de 'American Motorcycle Company' in Brockton. Hier werd de Marsh-Metz motorfiets geboren, ook wel de M-M genoemd.

Hun eerste 2 cilinder M-M motorfiets werd in 1906 gebouwd; een 1000 cc v-twin.

Door de oorlog braken moeilijke tijden aan. De naam van het bedrijf werd weer de 'Waltham Company', waarmee geprobeerd werd het bedrijf overeind te houden. In 1923 was de fabriek falliet.

marsh-metz

marsh-metz

marsh-metz  marsh-metz

marsh-metz  marsh-metz