Amerikaanse motoren

Cyclone (1913-1916)

De Cyclone werd gebouwd door de Joerns Motor Manufacturing Company, die voortkwam uit de Thiem Manufacturing Company. Dit was een machinebouwer die opereerde van 1903-1911.cyclone
In die tijd was de racerij populair. Op het speelveld van Indian en Harley-Davidson, werd Cyclone toegevoegd met een 1000cc overhead-cam V-twin, die door Donn Johns gereden werd. In 1914 haalde een Cyclone op een board track een snelheid van 179 km/h.

Deze bevel-drive ohc twins werden ontworpen door Andrew Strand. Deze motoren waren de meest krachtige fabrieksmotoren van die tijd. De krukas was aan de aandrijfkant gelagerd met een 4-rij rollager, aan de andere kant een zelfinstellend kogellager.
Hoewel Cyclone, wat snelheid en vermogen betreft, Indian en Harley-Davidson voorbij ging, was de betrouwbaarheid iets heel anders. In 1915 waren de meeste mechanische problemen wel opgelost, maar toen werd Cyclone geplaagd door ander soort problemen. De races verliepen niet meer zo fijn door pech (lekke benzine tank, gebroken frame) en de verkopen van de fabrieksmotoren bleef ver onder de maat. In 1916 moest de Joerns Motor Manufacturing Company het bijltje erbij neerleggen.

cyclone

  cyclone

cyclone 

cyclone 

cyclone