Amerikaanse motoren

Cleveland (1902-1905), (1915-1929)

De eerste Clevelands (en zo ook andere merken), leken sprekend op de eerste Indians. Het is ook niet duidelijk, of Indian of Cleveland de eerste was. De eerste Clevelands kwamen uit Hartford, Connecticut, en werden door de American Cycle Manufacturing Company gebouwd (1902-1905).
De meer als een Cleveland herkenbare motorfiets werd gebouwd door de Cleveland Motorcycle Manufacturing Company in Ohio. Een 220 cc tweetakt motorblok was dwars in het frame geplaatst. Een wormoverbrenging zorgde voor de aandrijving via een versnellingsbak naar het achterwiel met kettingaandrijving. De bak had 2 versnellingen.

Vanaf 1920 werd de machine groter, er kwamen footboards op en bredere spatborden. De cylinderinhoud werd vergroot tot 270cc. In 1923 werd een Sport Solo Model E aangeboden, met accu en elektrisch licht.Cleveland

Deze lichte fietsen deden het goed bij verschillende lichtgewicht endurance en 100- en 200-miles races. Deze goedkope motorfietsen ($150,-) waren populair bij dames en bij degenen die zich geen Flying Merkel van $275,- konden veroorloven.
Ook Indian bood toen een tweetakt single aan voor dezelfde prijs, maar hun K-model was zwaarder en hoger. De tweetakt was tot 1925 in productie en werd toen opgevolgd door een 350 cc viertakt single (F-25).

Cleveland bouwde vervolgens de 600cc T-head four. Deze viercylinder was een zijklepper, met de inlaat links en de uitlaat rechts. Deze machine was afgeleid van de Belgische Pierce four, die ook voor ACE model stond. De prestaties bleven echter onder die van ACE en Henderson.
De volgende werd een 750 cc F-head four, die ontwikkeld werd door de voormalige Henderson engineer Everett DeLong. De machine had een 3-versnellingsbak.

In 1927 ging de cylinderinhoud naar 1000cc, waardoor deze eindelijk goed kon meekomen met de Henderson en de ACE fours.

De finale van deze viercylinder kwam met het uitbrengen van de Tornado in 1929. Plannen waren er wel om voor 1930 de Century in productie te nemen. Deze was al getest en haalde een snelheid van 100 mph (161 km/h). Toen de productie begon, stortte Wall Street in, en Cleveland stortte mee.

Cleveland   Cleveland

Cleveland  Cleveland

Cleveland   Cleveland

Cleveland   Cleveland